Tønsbergs Blad (our local newspaper) visits AntikA.

https://www.tb.no/per-71-gadd-ikke-a-vare-pensjonist/f/5-76-2001116

The Norwegian magazine Dine Penger. Click on the pictures to enlarge.

The Norwegian financial newspaper Finansavisen with it’s magazine insert Premium visits AntikA´s new showroom in Tønsberg:

https://finansavisen.no/premium/klokker/2021/08/27/7713206/apner-showroom-for-klokkeentusiaster

One of Norway´s largest Facebook groups “Klokkeriet” ( membership 70k)  visits AntikA´s new showroom on the opening July 10th 2021:

https://klokkeriet.no/2021/07/11/antika-as-drommebutikken-for-vintageklokker/

Going back to 1996, this clipping from Dagens Næringsliv (Norway´s Financial Times) shows the continued interest Per has had for items historical, scientific and horological:

Dagens Næringsliv 03. aug. 1996 -SARAH HAMBRO, Tønsberg – Mitt skip er lastet med – Antikviteter

Kikkerter. Kompasser. Kronometre. Ra Datas Per Eitrem selger mer enn høyteknologi. Siden tidlig på 1970-tallet har skipsantikviteter vært lidenskap og bigeskjeft for ingeniøren fra Nøtterøy.

Instrumenter er nøkkelordet. Som ingeniør er jeg opptatt av å løse oppgaver med det jeg har for hånden, sier Eitrem (44). Vanligvis forhandler han høyteknologiske løsninger gjennom datafirmaet Ra Data. Nå sitter han ved et gammelt bord i sin største antikvitet – Arneberg-villaen fra 1924 som inntil 5. juli tjente som Ra Datas Tønsberg-kontor – med noen av sine fineste instrumenter foran seg. To sjøkikkerter i blankpolert mahogni fra Napoleons tid. Den ene tilhørte admiral Milne, som var med da engelskmennene i 1815 fanget Napoleon i La Rochelle. Et innebygget kompass beslått med messing. En sekstant med målestokk i platina. En parallell-linjal i lys boxwood. Eitrems kontor i Arneberg-villaen er spekket med skipsantikviteter fra 1700-tallet og frem til 1. verdenskrig. Små malerier og et stort fotografi av en seilskute med flagg av type sildesalat. Skipsmodeller, en haug sekstanter og oktanter, og ikke minst en rekke kronometre, urverk som går mindre enn et halvt sekund feil per døgn. Noe skal han selge, noe beholder han kanskje.

Foredler.

Det begynte i Edinburgh i 1971. Mens de andre ingeniørstudentene ved Heriot-Watt University spiste lunsj, trålet Eitrem byens antikvitetsbutikker på jakt etter et kvikksølvbarometer hans far hadde bestilt. Eitrem fant fire og klarte ikke bestemme seg. Han kjøpte alle. Ett ga han til far, to solgte han til Kaare Berntsen i Oslo, og det siste bidraget til guttens studiefinansiering sørget antikvitetshandler Ulving i hjembyen for. En investering på 250 pund kom i retur med 500. Eitrem var solgt. Siden har en jevn strøm av kikkerter, klokker og kompasser passert hans hender. En periode hadde han en egen stand på et av Londons antikvitetsmarkeder; i noen år drev han antikvitetshandelen AntikA i Tønsberg. I dag er antikvitetene en ren hobby, selv om Eitrem fortsatt driver hobbyen gjennom selskapet AntikA. Til høsten skal han ha stand i antikvitetsmessen i Njårdhallen i Oslo. – Jeg kan ikke beholde alt selv. Jeg må selge for å få inntekter, og foredler min egen samling ved å selge. Men rik blir han ikke. Alt Eitrem tjener på antikviteter går til reinvestering i flere kikkerter og sekstanter.

Investering

Prisene på instrumentene har et enormt spenn. En liten taustyrkemåler i messing kan gå for 1000 kroner; større og mer bearbeidede gjenstander kan komme opp i 100.000. Også i sin tid var instrumentene en betydelig investering for eierne og brukerne. Mens skip i dag kommer ferdig utstyrt med ekkolodd og radar, var navigasjonsutstyret tidligere sjøoffiserenes personlige eiendom. Nå koster et kronometer like mye som en bestefarsklokke, men den gangen urverkene ble lagd, var kronometrene adskillig dyrere.

Skipsinstrumentene hadde god design og høy kvalitet. Materialene måtte tåle høy luftfuktighet og store klimaendringer. De instrumenter en kaptein mønstret på med skulle holde livet ut. Mange varte lenger. En sjelden gang finner Eitrem en 1700-tallsgjenstand, og Èn gang hadde han et instrument fra 1600-tallet. Men mesteparten av instrumentene han finner på sine handleturer er laget mellom 1800 og 1900. – Det første kronometeret jeg kjøpte trodde jeg var fra 1930. Det viste seg å være fra 1865 og hadde vært i bruk i 100 år da det var inne til overhaling fra et hvalkokeri i 1963, sier Eitrem.

English extract: AntikA’s owner has dealt in antiques since his student days in Edinburgh in the early 1970’s. The business has always been a hobby, driven by his interest in technical equipment and the possibility of picking up items with a profit potential.

Select your currency
EUREuro